* Bożena Potiuk z Lubania
- Zapobiegam przeziębieniom przede wszystkim jedząc regularnie warzywa i owoce zawierające dużo witaminy C. Piję również herbatkę z miodem lub z sokiem z cytryny, a nawet sam sok z cytryny. A jeśli już dopadnie mnie choroba to udaję się do lekarza, bo przekonałam się na własnej skórze, że domowe sposoby nie są w stanie całkowicie wyleczyć, a wręcz mogą doprowadzić do rozwoju choroby.
* Barbara Szober z Lubania
- Na złagodzenie pierwszych bóli gardła stosuję syrop z cebuli oraz niezawodną mieszankę mleka z masłem i miodem, a jeśli ktoś lubi to można do tego jeszcze dodać czosnek. Oczywiście do każdej herbaty wkrajam plaster cytryny a do wielu potraw dodaję odrobinę czosnku tak, aby nie był wyczuwalny a skutecznie zapobiegał chorobie. Używam również ogólnodostępnych środków na wzmocnienie odporności, a gdy już zachoruję to stosuję leki bez recepty, które najczęściej mi pomagają.
* Bronisława Krasnopolska z Platerówki
- Jestem zwolenniczką starej zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Radzę więc wszystkim po prostu ciepło się ubierać, nie wstydzić się czapki, szalika ani zakrytych pleców. Jednak należy też uważać aby się nie przegrzewać. Odporność świetnie wzmacniają spacery oraz aktywny tryb życia. Trzeba zdrowo się odżywiać, jeść warzywa, owoce, dużo czosnku i od czasu do czasu na wieczór pić herbatkę z prądem. Na katar bardzo dobrze robią inhalacje na przykład z Amolu albo z kropli miętowych. Bardzo zdrowy jest sok z malin oraz napar lipowy.
Z dnia: 2012-10-10, Przypisany do: Nr 19(450)