Gościem specjalnym tej cyklicznej imprezy był Jacenty Ignatowicz, muzyk folklorysta i niezwykły gawędziarz, w rolę czwartkowego szefa kuchni wcielił się jak zwykle zastępca burmistrza Lubania Mariusz Tomiczek a kierownika artystycznego Marcin Bykowski.
- Wszystkie KulinArtystyczne wieczory czwartkowe są pewną formą spędzania wolnego czasu w sposób ciekawy i twórczy – mówi Mariusz Tomiczek. - A ja mam dzisiaj tę przyjemność, że mogłem zaproponować góralski wieczór, szczególnie mi bliski. Kiedy pomyślałem o nim, to natychmiast przyszło mi do głowy zaproszenie tutaj nauczyciela, który uczył mnie w szkole mechanizacji rolnictwa a z zamiłowania jest muzykiem regionalistą, Jacentego Ignatowicza. I wyobrażałem sobie, że może być ciekawie kiedy w duecie poprowadzimy ten wieczór my, dwaj górale z Żywca.
Tym razem dla ciała zaproponowano kwaśnicę, typowo góralską potrawę, którą na oczach widowni przyrządzał Mariusz Tomiczek. Jacenty Ignatowicz zajął się zabawianiem gości gawędami i grą na wielu ludowych instrumentach. Całość zgrabnie poprowadził Marcin Bykowski, który musiał momentami wykazywać się zdecydowaniem by góralowi przerywać snujące się gawędy czy muzykowanie, aby dać szansę szefowi kuchni na ugotowanie kwaśnicy. Potrawa udała się znakomicie, o czym przekonali się wszyscy ją degustujący.
Kolejny KulinArtystyczny wieczór czwartkowy zaplanowano na walentynki.
Z dnia: 2013-02-07, Przypisany do: Nr 3(458)