Dni Kultury Polskiej i Europejskiej odbyły się już po raz osiemnasty. Tym razem zorganizowane zostały pod hasłem „Zdrowie największym skarbem człowieka”.
- Postawiliśmy sobie za cel promocję zdrowego stylu życia i zmianę nawyków żywieniowych współczesnej młodzieży – powiedziała na rozpoczęcie koncertu laureatów dyrektor Zofia Rak. – Wszystko to w kontekście kultury, zarówno tej bliskiej nam poprzez miejsce, w którym mieszkamy, jak i tej z europejskiego kręgu kulturowego.
Uczestnicy w dwudniowych zmaganiach konkursowych rywalizowali ze sobą w konkurencjach recytatorskich, muzycznych, plastycznych, a także krótkich form scenicznych, quizu o krajach niemiecko i anglojęzycznych. Poza tym prezentowali stroje oraz potrawy charakterystyczne dla wybranego kraju. Odniesione sukcesy to efekt ich pracy, ale także talentów.
Szczególnym punktem finałowego dnia dorocznej kulturalnej imprezy był show kulinarny w wykonaniu Mistrza Kuchni Dolnośląskiej Zbigniewa Koźlika, który zaprezentował szereg wyśmienitych potraw i produktów, a każdy słuchacz mógł skosztować przygotowywanych potraw.
Tegoroczne XVIII Dni Kultury Polskiej i Europejskiej już za nami. Był to czas emocji i wielu pozytywnych wrażeń, które z pewnością będą procentowały w przyszłości.
(Artur D. Grabowski)
Z dnia: 2014-04-16, Przypisany do: Nr 8(487)