Wiosenne porządki to duży wysiłek, ale można sobie pomóc przez użycie odpowiednich środków i zastosowaniu sprawdzonych porad.
Pani Alina Szpak z Zaręby podzieliła się prostym sposobem na wyczyszczenie kuchenki mikrofalowej bez szorowania, za pomocą cytryny. Cytrynę podzielić na pół i po włożeniu do kuchenki ogrzewać od 2 do 5 min. Zetrzeć parę która osiadła na ściankach za pomocą miękkiej szmatki i gotowe.
A oto kilka innych z wielu zastosowań cytryny:
Czyszczenie marmuru: marmur jest porowaty i łatwo się brudzi, ale jest na to skuteczny sposób. Przeciętą na pół cytrynę zanurzamy w soli i mocno pocieramy zabrudzone miejsce.
Czyszczenie stali nierdzewnej, mosiądzu, miedzi: należy zrobić pastę z soli i soku cytrynowego (sól można zastąpić sodą oczyszczoną) i nałożyć na czyszczoną powierzchnię, odczekać 5 min, spłukać i wypolerować do sucha. Tej samej pasty można użyć do mycia stalowych zlewozmywaków. Mineralny nalot z chromowanej armatury czyścimy skórką cytrynową, płuczemy i wycieramy do sucha.
Zwalczanie owadów: pająki, mrówki, pchły nie lubią zapachu cytryny. Do 2 litrów wody wcisnąć sok z 4 cytryn i powstałym płynem spryskiwać wszystkie miejsca w których pojawiają się owady.
Odświeżanie lodówki. Bez trudu możemy usunąć nieprzyjemny zapach z lodówki. Namoczyć wacik w wyciśniętym soku z cytryny i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Wzmocnienie działania proszku do prania. Aby usunąć mineralne zabrudzenia lub wybielić bieliznę należy podczas prania dodać szklankę soku z cytryny. Dzięki niemu naturalny wybielacz wywabi plamy a pranie będzie przyjemnie pachniało.
Aby mieć pewność, że białe warzywa (ziemniaki, kalafior) podczas gotowania pozostaną białe należy wcisnąć do wody w której się gotują łyżkę soku z cytryny.
Zwiędniętą sałatę uratuje sok z połowy cytryny wlany do miski z wodą. Zanurzoną sałatę wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem płuczemy i osuszamy liście.
Wielkanocne przepisy
Z dawnej tradycji został zwyczaj wielkanocnego śniadania na którym nie może zabraknąć jaj gotowanych na twardo, chrzanu szynki, pasztetów i barszczu na wędzonce. Muszą też być babki i pięknie zdobione mazurki, znane tylko w polskiej tradycji.
Przepisem na wykwintny staropolski pasztet podzieliła się z nami pani Anna M. z Lubania.
Potrzebujemy: 0,5 kg wieprzowiny (karczek, łopatka, biodrówka); 0,5 kg podgardla; 0,5 kg białego mięsa (królik, drób, zając); 0,5 kg wieprzowej wątroby; kostka smalcu; 4 jajka; 5 cebul, cała bułka wrocławska; 5 marchewek; 3 pietruszki; 4 suszone grzyby; przyprawy: 5-6 liści laurowych; 12 ziarenek ziela angielskiego tłuczonego, a nie mielonego; pół łyżeczki cukru; odrobina startej gałki muszkatołowej; sól i pieprz do smaku.
Mięso i wątrobę kroimy w kostkę. Na smalcu i podgardlu podsmażamy wieprzowinę i wołowinę, dodajemy warzywa dusimy na małym ogniu jak mięso będzie prawie miękkie dodajemy wątrobę i białe mięso, wszystko razem dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy bułkę aby wciągnęła tłuszcz. Zostawiamy do ostygnięcia. Wszystko mielimy trzykrotnie. Do masy dodajemy 4 żółtka i ubitą pianę z białek, doprawiamy przyprawami. Farsz musi być dobrze przyprawiony. Foremki wysmarowane smalcem i posypane tartą bułką napełniamy do wysokości 3/4. Wierzch pasztetu posypujemy tartą bułką i wstawiamy do piekarnika na drugim poziomie od dołu i pieczemy w 200°C, jak tłuszcz przestanie wydobywać się z pasztetu i bułka będzie sucha, a całość odstaje od foremki to pasztet jest gotowy.
Drugim przepisem jaki otrzymałam od pani Anny jest schab gotowany. 1 kg schabu bez kości 4 czubate łyżki soli 1 łyżka majeranku wkładamy do gorącej wody i parujemy na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania 20 do 30 min. Wyłączamy i trzymamy schab w tej wodzie do ostygnięcia. Życząc wesołych świąt wielkanocnych zapraszam do dalszej współpracy.
(Bożena Grecka-Kuźniar)
Z dnia: 2015-03-26, Przypisany do: Nr 6(509)