Szefem czwartkowej kuchni tradycyjnie był zastępca burmistrza Lubania Mariusz Tomiczek, zaś gościem specjalnym dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Lubaniu Wiktor Zdunek, który swego czasu podróżował po Ameryce Południowej, która pozostawiła na nim wielkie wrażenie. Potrawą, którą obaj panowie tego wieczoru na oczach widowni przyrządzali było Pollo con cacahuete, czyli kurczak z orzeszkami ziemnymi w oprawie ryżu, w towarzystwie sałatki z pomidorami i ogórkiem małosolnym. Polecali też pobudzający i prozdrowotny napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego, spożywany od wieków w Ameryce Południowej w oryginalnym naczyniu z bombillą.
- Pozwoliłem sobie kiedyś w życiu podróżować po Argentynie i nauczyłem się przygotowywania tamtejszych dań – mówi Wiktor Zdunek. - Jeśli mówimy o Argentynie, to mamy na myśli z pewnością steki z wołowiny. Ale niestety ceny tych mięs są obecnie bardzo wysokie, dlatego zdecydowałem się zaproponować takie dania, które w najnormalniejszych domach je się na co dzień. Przygotowany został zatem ciemny ryż z orzeszkami ziemnymi rosnącymi na polu łączony z warzywami, które mamy w domu. Do tego oczywiście trochę inwencji twórczej i mamy potrawę. Wszystkie dania, które ja proponuję są powtarzalne i łatwe do przygotowania. Powtarzalność jest najistotniejsza, bo zapamiętujemy smaki i dlatego w przyszłości pamięta się jak było u mamy.
Oprawę artystyczną majowego wieczoru czwartkowego stanowiło Trio Mozartini w składzie – Ireneusz Rapak, Anna Szpil i Przemysław Bereziuk – które zaprezentowało program pt. „Piazzola plus…”. W sali kominkowej zaś można było obejrzeć wystawę, na którą składały się pamiątki z podróży po Ameryce Południowej i liczne fotografie.
Z dnia: 2012-06-06, Przypisany do: Nr 11(442)