Przygoda z kuchnią i sztuką rozpoczęła się w kwietniu ubiegłego roku. Czwartkowym szefem kuchni był Mariusz Tomiczek zaś za artystyczny kształt imprez odpowiadał Marcin Bykowski. Przez miniony rok goście smakowali w klasyce, poznawali Argentynę w rytmie Tango Nuevo, biesiadowali po łużycku, kosztowali limeryków, bratali się z Węgrami, karmili się bluesem, rozgrzewali góralską śliwowicą, a także świętowali Walentynki, czy też witali wiosnę. Wszystko to w towarzystwie wspaniałych artystów i specjalnych gości gotujących. W czwartek 18 kwietnia koneserzy dobrych potraw i dobrej muzyki spotkali się po raz dziesiąty. Z okazji jubileuszu było to nieco inne wydanie kulinarno-artystycznej imprezy. Dotychczas w każdy trzeci czwartek miesiąca swoje kucharskie umiejętności i najciekawsze przepisy prezentowali kolejno goście, którzy pomału tworzyli coraz szerszą lożę. W jubileuszowym wydaniu KulinArtystycznym gotowali wszyscy członkowie Loży Kucharzy. Podzieleni zostali w pary i przystąpili do dzieła nie mając gotowego przepisu. Z przygotowanych produktów musieli wykreować w ciągu wieczoru jakąś potrawę, która to na koniec została poddana ocenie jury składającego się z najwierniejszych bywalców czwartkowych wieczorów. Wygranymi byli wszyscy, bowiem każda para wykazała się pomysłowością i umiejętnościami nie byle jakimi. Wyczarowano szereg dań, których nie powstydziłyby się najbardziej renomowane restauracje w świecie. W ciągu minionego roku na KulinArtystycznej scenie pojawiło się też wielu artystów prezentujących różnorodne gatunki muzyczne - od klasyki, poprzez góralską i biesiadną nutę, do bluesa. Na ostatnim wieczorze bowiem zagrali lureaci Europejskiego Festiwalu Zespołów Coverowych – zespół JGL utwory Dżemu. W Galerii Kominkowej zostały zaś zaprezentowane fotograficzne wspomnienia z poprzednich KulinArtystycznych spotkań.
Kolejny rok, to kolejne ciekawe pomysły, zapowiadają organizatorzy. Nie można przegapić KulinArtystycznych Wieczorów Czwartkowych.
Z dnia: 2013-04-26, Przypisany do: Nr 8(463)