Opinie, poglądy, komentarze…
Truizmem jest twierdzenie, że w życiu najważniejsze jest zdrowie. Jest to oczywiste. Na szczęście coraz większą wagę przywiązuje się do edukacji w tej dziedzinie. Bardzo ważną instytucją dbającą o nasze zdrowie w sensie profilaktycznym i edukacyjnym odgrywa oczywiście SANEPiD.
* Honorata Stachowicz, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Lubaniu
Tegorocznym tematem przewodnim Światowego Dnia Zdrowia obchodzonym 7 kwietnia 2015 roku ogłoszonym przez ŚWIATOWĄ ORGANIZACJĘ DROWIA (WHO) jest BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI a hasłem obchodów jest „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
Celem WHO współpracującego z FAO OIE oraz innymi międzynarodowymi organizacjami jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym, od produkcji do spożycia. W ostatnich latach pojawia się wiele nowych patogenów oraz zwiększa się odporność mikroorganizmów, następuje również wiele zmian nie tylko w produkcji i dystrybucji żywności, ale również w środowisku czy obszarze konsumpcji. Zanieczyszczenia bardzo szybko się rozprzestrzeniają, szczególnie ze względu na globalny zasięg handlu żywnością. Istnieje więc potrzeba ścisłej i efektywnej współpracy pomiędzy rządami, producentami i konsumentami, która będzie sprzyjała bezpieczeństwu żywności. Należy skupić się na zapobieganiu, wczesnym wykrywaniu i szybkiemu reagowaniu na choroby przenoszone drogą pokarmową, które są przyczyną około 2 milionów zgonów w ciągu roku. Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, w tym nawet nowotworów. Należy również zauważyć, że choroby przenoszone drogą pokarmową wpływają także na hamowanie rozwoju społeczno-gospodarczego, gdyż obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel. Celem obchodów jest dodatkowo promowanie zasad Codex Alimentarius, które mówią o wysokich standardach żywieniowych oraz wytycznych postępowania w przetwarzaniu i obrocie żywnością. W związku z dużą potrzebą edukacji społeczeństwa, w celu zapobiegania chorobom odżywnościowym, WHO zaleca stosowanie i propagowanie Pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności, tj.: utrzymanie czystości, oddzielanie żywności surowej od ugotowanej, dokładne gotowanie, utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze i używanie bezpiecznej wody i żywności.
(Oprac.tk)
Z dnia: 2015-04-15, Przypisany do: Nr 7(510)