
* Beata Bakalarz z Lubania
- Takim typowym skojarzeniem świątecznym jest na pewno zapach choinki z lasu, opłatek, którym dzielimy się w wigilię. Z tradycyjnych potraw wigilijnych na naszym stole goszczą barszcz czerwony, uszka, pierogi i inne pyszności z kapusty. Niezapomnianym jest również zapach grzybów i kapusty kiszonej. A całe święta spędzamy w atmosferze pełnej ciepła, w gronie najbliższej rodziny.
* Mirosława Gryncewicz z Lubania
- Z tradycyjnych potraw gości u nas na pewno karp, barszczyk, pierożki z kapustą i grzybami, śledzie i ryby. Z zapachów bardzo lubię jak piecze się ciasto. Poza tym uwielbiam przygotowania do świąt, gdyż wtedy czuje się je naprawdę a przy szykowaniu kolędy już sobie podśpiewuję.
* Jadwiga Szpakowska z Lubania
- W Święta Bożego Narodzenia a przede wszystkim w wigilię jest karp, barszcz czerwony, opłatek. Jest to przede wszystkim spotkanie rodzinne, kolacja i oczywiście nie może zabraknąć jednego wolnego miejsca przy stole, jak każe tradycja. Zapach pierników, pamiętam jak mama je piekła i one muszą być, jeszcze jemioła, zapach żywej choinki a pomimo tego, że mamy sztuczną to nie może zabraknąć wiązanki świeżego świerku.
* Klaudiusz Wieczorek z Lublińca
- Dla mnie nie może zabraknąć smaku potraw z makiem. Z tych tradycyjnych to muszę wymienić przede wszystkim moczkę, siemieniotkę oraz makówki, które jadło się z jednej misy. Ponadto to naczynie stawiało się na opłatku, jeśli się przykleił to dobrze wróżyło. Z ciast to musi być przede wszystkim kołocz z makiem. Nie zapomnę jak będąc dzieckiem wyczekiwałem na Dzieciątko, które u nas na Śląsku roznosi prezenty w wigilię.
Z dnia: 2010-12-15, Przypisany do: Nr 24(407)